Hoofstukken:
Pagina aanmaken
Hoe maak ik een nieuwe pagina?
Dashboard> Alle pagina’s> Nieuwe pagina
Vul een titel voor je pagina in (Dit is meteen de titel van de knop in de navigatie)
Type je bericht.
Klik op ‘Publiceren’
Hoe beveilig ik een pagina met een wachtwoord?
Ga naar de pagina die je wilt beveiligen. In het rechterblok zie je het blok “Publiceren”. Hierin zie je “Zichtbaarheid”. Gewoonlijk staat die optie op”Openbaar”. Klik op het linkje erachter: “Bewerken”.
Klik op het bolletje: Beschermd met wachtwoord. Je kunt nu zelf een wachtwoord bedenken en invullen. Klik op OK en daarna op de blauwe knop “Bijwerken”. In je pagina-overzicht zie je nu dat die pagina beschermd is met een wachtwoord. Als bezoekers deze pagina aanklikken wordt ze automatisch om het wachtwoord gevraagd. Zonder het wachtwoord is de pagina niet te bekijken. (Eventuele widgets in de zijbalk zijn wel te bekijken!)
Pagina editor
Hoe gebruik ik de tekst-editor?
Om alle opties te zien moet je eerst klikken op nr 15.
Opmerking vooraf: Een aantal opmaakkeuzes zijn centraal geregeld en kunnen dus niet in de editor aangepast worden. Daaronder vallen de opmaak van de Quote, de opsommingen, het lettertype op de website, opmaak van de tabel, de opmaak van de kopjes, achtergrondkleuren, opmaak van de knoppen en uitrolmenu’s.
- Vet
- Cursief
- Doorstrepen
- Opsomming met rondjes
- Opsomming met getallen
- Quote
- Links uitlijnen
- In het midden uitlijnen
- Rechts uitlijnen
10. Maken van een link: selecteer de tekst die een link moet worden. Vul bij URL het webadres in, waarnaar je wilt linken. Wil je linken naar een eigen pagina of eigen bericht? Klik dan op de juiste pagina/bericht in het uitrolmenu. Wil je dat deze webpagina in een nieuw venster/tabblad opent? Vink dat dan aan. Klik op ‘link toevoegen’.
11. Ongedaan maken van een link. Klik op de link en daarna op het symbool in de teksteditor.
12. Meer-lezen-Tag invoegen. Heb je veel tekst en wil je dat een gedeelte daarvan in eerste instantie is verborgen? Type je eerste stuk tekst. Klik op de meer-lezen-tag (op een lege regel). Type het tweede stuk tekst. Dit tweede stuk is voor je bezoeker in eerste instantie verborgen tot ze klikken op de ‘more’ button. Wil je i.p.v. de het tekstje ‘more’ een andere tekst? Neem dan contact op. ALLEEN VOOR BERICHTEN (Niet te gebruiken op Pagina’s)
13. Taal spellingscontrole
14. Volledig scherm; hier kun je zonder alle menu’s e.d. je tekst typen
15. Toon/verberg extra werkbalk.
16. Invoegen van een button (afhankelijk van configuratie)
17. Galerij button; liever niet gebruiken
18. Keuze kopje/ gewone tekst. Het is belangrijk deze knop goed te gebruiken.
Gebruik een Koptekst 2 voor je grote kop boven je tekst. Gebruik Koptekst 3 voor je subkopjes.
19. Onderstrepen
20. Tekst uitvullen
21. Tekstkleur: Liever niet gebruiken. De opmaak wordt centraal geregeld. Door hier kleuren toe te voegen kan het kleurenpalet op de website worden verstoord.
22. Plakken als platte tekst. Als je een tekst vanuit een teksteditor wilt plakken is het erg belangrijk deze knop te gebruiken. Alle opmaak wordt dan gewist en de juiste opmaak wordt toegevoegd.
23. (Vervallen)Plakken vanuit Word. Als je een tekst vanuit Word wilt plakken is het erg belangrijk deze knop te gebruiken. Alle opmaak wordt dan gewist en de juiste opmaak wordt toegevoegd. De kopjes die je in Word hebt gemaakt worden wel meegenomen.
24. Opmaak verwijderen.
25. Bijzondere tekens invoegen
26. Inspringen naar links
27. Inspringen naar rechts
28. Ongedaan maken
29. Opnieuw
30. Help teksten
Wil je ook in je tekst-widgets een teksteditor? Gebruik dan niet de ‘standaard’ Tekst-widget, Visual Editor. Hier vind je dezelfde opties als hierboven beschreven.
Hoe zorg ik ervoor dat ik geen witregel krijg als ik op enter klik?
Als je geen witregel wilt, gebruik dan ipv ‘Enter’ de combinatie “Shift+Enter”.
Pagina bewerken
Hoe kan ik een pagina bewerken?
Dashboard> Pagina’s> Alle Pagina’s
Als je met je muis boven een pagina gaat zie je de volgende opties:
Bewerken – Snel bewerken – Prullenbak – Bekijken
Bewerken: Hier ga je naar de Editor. Maak je aanpassingen en klik op ‘Bijwerken’
Snel bewerken: Handig om even de Titel aan te passen of het vinkje ‘reacties toestaan’ te gebruiken. Andere opties niet gebruiken.
Prullenbak: Spreekt voor zich. Pagina kan nog ‘uit de prullenmand’ gehaald worden, dus is niet definitief verwijderd.
Bekijken: Je ziet de webpagina zoals de bezoekers hem zien.
Klik op ‘Bijwerken’
Kan ik mijn aanpassingen op een pagina ongedaan maken?
Als je de betreffende pagina opent (Dashboard > Alle Pagina’s > klik op gewenste pagina) zie je recht bovenin de knop ‘Scherminstellingen’.
Hier kun je de optie ‘Revisies’ aanvinken. Je ziet nu op je pagina een venster ‘Revisies’. Je kunt hiermee je pagina naar een eerder moment terugzetten.
Pagina’s met zijbalk
Hoe verander ik de indeling van de pagina? Met/zonder zijbalken e.d.?
Ga naar: Pagina’s > Alle Pagina’s en klik op de pagina die je wilt aanpassen. Hier zie je de ‘Layout settings’.
Hier kun je klikken op de indeling die je wilt hebben: een zijbalk, twee zijbalken en hun positie. Het aantal mogelijkheden kan variëren per gekozen design.
Hoe bepaal ik wat er in de zijbalk te zien is?
Ga naar Weergave> Widgets.
Aan de rechterkant zie je standaard deze ‘widget-containers’:
Header Rechts
Primaire sidebar
Secundaire sidebar
Footer1
Footer2
Footer 3
Deze balkjes kun je openklappen met het driehoekje aan de rechterkant. Dat is nodig om ze te kunnen vullen!
Verder zie je een lijst van beschikbare widgets. Onder de verschillende widgets staat een korte beschrijving. De widgets kun je d.m.v. drag-and-drop in de bovenstaande widgets-containers slepen. Je kunt meerdere widgets in één container slepen.
De widgets die je in de ‘Header Rechts’ sleept zie je rechts bovenin je webpagina. De widget ‘Zoeken’ kun je hier bijvoorbeeld plaatsen.
De widgets die je in de ‘Primaire Sidebar’ sleept, zijn alleen zichtbaar als je in de ‘Layout settings’ voor een indeling met één zijbalk hebt gekozen.
De widgets die je in de ‘Secundaire Sidebar’ sleept zijn allen zichtbaar als je in de ‘Layout settings’ voor een indeling met twee zijbalken hebt gekozen.
Onderin je webpagina is ruimte voor 3 footerwidgets, naast elkaar. Deze footer-widgets kun je vullen in Footer 1, Footer 2 en Footer 3.
Het gaat te ver om hier alle widgets te bespreken. Meestal wijst het een en ander zich vanzelf. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met Websites voor Fotografen.
Wat zijn widgets?
Websites hebben een aantal plaatsen waar z.g. widget-containers zijn. In de afbeelding zie je die plaatsen. Je ziet widget-containers in de header, de zijbalk en de footer. Deze containers kun je vullen met widgets.
Widgets zijn dus onderdelen (bouwsteentjes) waarmee je bepaalde gedeeltes van de website kunt vullen. Die widgets kunnen van alles zijn: Tekst (deze widget heet Visuele bewerker), foto’s, de zoekfunctie, social media buttons, een slideshow, categorieën, je laatste blogs, reacties op je blogs enz. Onder de verschillende widgets staat een korte beschrijving. De widgets kun je d.m.v. drag-and-drop in de widgets-containers slepen. Je kunt meerdere widgets in één container slepen. Welke widgets je precies kunt plaatsen hangt af van de configuratie van je website.
Kan ik per pagina een andere widget in de zijbalk laten zien?
Ga naar Genesis > Simple Sidebars.
Vul een naam in bij ‘Name’ v.b. ‘contact-zijbalk’.
Vul in bij ID: ‘contact-zijbalk’
Vul in bij Description: Zijbalk die alleen bedoeld is voor de contactpagina.
Klik op: ‘Add New Sidebar’
Ga nu naar Weergave> Widgets. Je ziet nu ‘contact-zijbalk’ tussen de andere widget-containers staan. Vul nu deze nieuwe widget-container met de widgets die je wilt (drag-and-drop).
Nu moet je nog deze nieuwe widget-container koppelen aan de juiste pagina.
Ga naar Pagina’s> Alle pagina’s en klik op (als voorbeeld) de contact-pagina.
Aan de rechterkant zie je de optie: ‘Sidebar Selection’.
In dit voorbeeld gebruik ik een Layout-Setting met één sidebar. Daarom selecteer ik bij ‘Primary Sidebar’ de keuzeoptie ‘contact-zijbalk’.
Klik op ‘Bijwerken’.
De widgets die je hebt gesleept in de widget-container ‘contact-zijbalk’ is nu te zien op je contactpagina. Op alle andere pagina’s-met-zijbalk, zie je de (default) Primaire Sidebar.
Websites met een Frontpage
Ik heb een website met frontpage. Hoe pas ik dan mijn homepage aan?
Bij de vraag “wat is een widget” wordt uitgelegd wat widgets en widgetcontainers zijn.
Bij website met een FrontPage bestaat de hele homepage uit widget-containers.
Een homepage met een Frontpage kan er zo uit zien (zie afbeelding).
Zo is de eerste widget-container (Front Page 1) gevuld met een achtergrondfoto en een tekst-widget. De tweede container (Front Page 2) is gevuld met 4 foto’s en 3 tekst-widgets. enz.
Waar kun je deze containers vullen? Ga naar Weergave > Widgets. Je ziet hier de widget-containers. Vul nu de widget-containers met de widgets die je wilt (drag-and-drop).
NB: De configuratie van de Front Page is per website anders. Neem contact op als je er niet uitkomt.
Waar pas ik mijn achtergrondfoto’s aan?
Ga naar Weergave > Customizer’. Hier zie je de knop: Front Featured Image. Vaak staat de afmeting die wordt geadviseerd hier bij vermeld.
Navigatielabels
Hoe verander ik de volgorde van mijn pagina’s en dus de volgorde van de navigatieknoppen op mijn website?
Ga naar Dashboard> Weergave > Menu’s.
Hier kun je de menu-items op de goede plaats slepen. Om een submenu-item te maken sleep je het item ook iets naar rechts!
Klik op ‘menu opslaan”
NB:Laat dit vinkje aanstaan (Automatische nieuwe top-level pagina’s toevoegen)
Mijn menu-tem staat niet tussen de andere menu-items. Hoe voeg ik mijn menu-item toe?
Als het vinkje (Automatische nieuwe top-level pagina’s toevoegen) niet aanstaat wordt je pagina(-met-galerij) niet automatisch aan je menustructuur toegevoegd. Het is dus zaak die aan te laten staan.
Mocht je dat ‘te laat’ doen, dan kun je op het tabblad ‘pagina’s de betreffende pagina aanvinken en daarna klikken op ‘aan menu toevoegen’.
Klik op ‘menu opslaan’
Pagina verwijderen
Hoe verwijder ik een pagina?
Dashboard> Pagina’s> Alle Pagina’s
Als je met je muis boven een pagina gaat zie je de volgende opties:
Bewerken – Snel bewerken – Prullenbak – Bekijken
Kies ‘Prullenbak’.
Ga daarna naar Weergave > menu’s. Vouw het menu-item dat bij de pagina hoorde uit, en klik op verwijderen. Klik op ‘Menu opslaan’.
Ik heb mijn pagina verwijderd, maar zie nog steeds de knop in het menu
Bij het verwijderen van een pagina, moet je zowel de pagina verwijderen als het menu-item in de menustructuur.
Ga naar Weergave > menu’s. Vouw het menu-item dat bij de pagina hoorde uit, en klik op verwijderen. Klik op ‘Menu opslaan’.
Ik heb per ongeluk een pagina verwijderd. Wat nu?
Klik in de dashboard op ‘Pagina’s > Alle Pagina’s. Bovenin zie je de knop ‘prullenbak’. Klik hierop. Je ziet nu een lijst van de verwijderde pagina’s. Als je met je muis boven de pagina die je wilt herstellen gaat, zie je de optie ‘herstellen’.
Speciale pagina’s
Hoe maak ik van een pagina een Blog(Pagina)/ Fotoblog?
Een (Foto)Blog is een bijzonder soort Pagina. Je maakt van een gewone pagina een blogpagina door te gaan naar: Pagina’s > Alle Pagina’s> Venster ‘Pagina-attributen’. Je ziet daar een uitrolmenu onder het kopje ‘Sjabloon’. Kies hier: Blog
Je kunt maar één Blogpagina beheren op je website.
Zie verder Veelgestelde vragen onder het kopje Blog.
Wat is een ‘Archive’-Pagina en hoe maak en vul ik die?
Een Archive-Pagina is een bijzonder soort Pagina. Je maakt van een gewone pagina een Archive-Pagina door te gaan naar: Pagina’s > Alle Pagina’s> Venster ‘Pagina-attributen’. Je ziet daar een uitrolmenu onder het kopje ‘Sjabloon’. Kies hier: Archive. Je vult de Archive-pagina met Archive-widgets.
Ga naar Weergave> Widgets.
Je ziet nu rechts de opties ‘Archive Page Template #1, #2 en #3’. D.m.v. Drag and Drop kun je je Archive-Pagina vullen. Nuttige widgets zijn: Categorieën, Archief, NextGEN Tagcloud, Aangepast menu en Tagcloud.
Foto invoegen in pagina
Hoe voeg ik een ‘losse’ foto in op een tekstpagina?
Zie antwoord onder het kopje ‘bloggen’: Hoe plaats ik een ‘losse’ foto in een bericht?
Bij het plaatsen van de ‘losse’ foto heb ik een fout gemaakt. Hoe kan ik dat oplossen?
Zie antwoord onder het kopje ‘bloggen’: Bij het plaatsen van de ‘losse’ foto heb ik een fout gemaakt. Hoe kan ik dat oplossen?
Wat zijn de bijlagendetails?
Zie antwoord onder het kopje ‘bloggen’: Wat zijn de bijlagendetails?
Hoe kan ik tekst ‘om een foto heen’ laten lopen?
Zie antwoord onder het kopje ‘bloggen’: Hoe kan ik tekst ‘om een foto heen’ laten lopen?
Hoe bepaal ik hoe groot de ingevoegde ‘losse’ foto is?
Zie antwoord onder het kopje ‘bloggen’: Hoe bepaal ik hoe groot de ingevoegde ‘losse’ foto is?
Andere Media/ PDF invoegen op een pagina
Hoe zet ik een youtube fimpje op mijn website?
Stap 1: Ga naar het filmpje dat je wilt insluiten op je website. (dit betekent dat je het filmpje via je eigen website bekijkt). Klik op de knop ‘Delen’. Je ziet nu ‘deze video delen’ met daaronder een code: http://youtubexx/xxxx. Kopieer deze code.
Stap 2: Ga nu naar de Pagina op je website waar het filmpje moet komen. Klik met je muis op de gewenste plaats en plak hier nu de code uit Stap 1.
Klik op ‘Bijwerken’ en test in de browser.
Hoe voeg ik een PDF in op mijn website?
Ga naar de Media bibliotheek en kies “Nieuw bestand”.
Navigeer in je local computer naar het PDF bestand en kies “Openen”.
Je ziet nu het bestand en de knop/link “bewerken”, klik hierop.
Je ziet nu aan de rechterkant “bestand URL”. Dit is de locatie waar je PDF op de server staat. Kopieer het bestand-URL naar je klembord.
Ga nu naar de pagina waar je het PDF wilt aanbieden als download.
Bijvoorbeeld: “Klik hier om het PDF te downloaden”.
Het woord PDF in deze zin word de link.
Maak een selectie van het woord PDF > klik in de editor op het link symbool > Plak het bestand-URL in het vakje dat nu verschijnt.* Klik op de blauwe pijl: Toepassen.
Eindresultaat: “Klik hier om het PDF te downloaden”.
*Het is aan te bevelen je PDF in een nieuw tabblad te laten openen: Hiertoe klik je voordat je op de blauwe pijl “Toepassen”klikt, op het tandwiel “linkinstellingen”. Vink hier aan: Open link in een nieuw tabblad.
Geef een antwoord